Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Маестра Константина Петкова представи в София автобиографичната си книга  

Бележитата ни оперна певица, режисьор, преподавател и меценат Константина Петкова представи в София автобиографичната си книга „Това, което чух, видях и преживях“. В нея тя описва богатия си творчески живот по българските и световните културни сцени и предава на поколенията авангардните си творчески възгледи. Нейните изяви на сцената са свързани с модерното, а естетиката ѝ е базирана на новаторски подход в синтеза на музика, танц, литература и театър. Книгата бе издадена през 2022 г. от издателство „Фама 1“, а домакин на столичната премиера ще бъде Пространство за култура Portrait.

Водещ бе програмният директор на Jazz FM Светослав Николов, книгата  представи поетът Матей Стоянов, а откъси четоха актрисите Йоана Буковска и Мария Касимова-Моасе, изнасяли спектакли в артистичния дом на маестра Петкова в с. Пчеларово. Срещали се с публиката там музиканти разказаха спомени и поднесоха музикални изпълнения. Сред тях бяха певицата Мими Николова, пианистът Антони Дончев, певецът Васил Петров, вокалистката Гергана Димитрова с кавалджията Костадин Генчев, перкусионистката Василена Серафимова, китаристът Мирослав Иванов с перкусиониста Димитър Семов, акапелна група „Спектрум“, братя Владигерови, тромпетистът Петър Македонски с пианистката Надежда Цанова, цигуларят Иван Пенчев с арфистката Деница Серафимова и други. На сцената излезе дългогодишният автор на плакати за събитията в с. Пчеларово Стелиян Хаджиев, актриси от проекта „Артисти със сребро в косите“, също гостували в с. Пчеларово, Теди Москов и Мая Новоселска, ученичката на маестра Петкова Дора Чукойска.

All-focus

Събитието пренесе в атмосферата на този добруджански дом, храм на духовността, чрез селекции от творби, изложени в артистичните му пространства – афиши за постановки на Константина Петкова, картини, филмови плакати. Снимки на пана в голям формат ще разкажат за културния център, за творческия живот там, за уютния цветен двор. Дошлите ще могат да си закупят екземпляр от книгата и да получат автограф от маестра Константина Петкова.

Творческият път на маестра Константина Петкова започва от Добрич, преминава през Русенска опера, където е назначена от акад. Васил Казанджиев и където работи с Дмитрий Шостакович, за да продължи в Италия, Австрия, Франция, САЩ и Швейцария. Тя учи пеене и режисура в Консерватория „Санта Чечилия“ и завършва Национална академия „Санта Чечилия“ в класа на проф. Тито Гоби. Един от първите ѝ професионални ангажименти е с „Виртуозите на Рим“, а режисьорският ѝ дебют е с постановка по музика на Монтеверди. Във Франция записва в Радио Париж, в Ню Йорк постига големи успехи със своите постановки в галерия в Сохо, включително „Самовили самодиви“ по мотиви от българския фолклор. В преподавателската си дейност развива собствена методика, чрез която обучава млади артисти от Италия до България. От 2013 г. в родния дом в с. Пчеларово тя организира ежегоден цикъл от събития с театър, литература и музика в цялото ѝ жанрово многообразие. През първите осем години финансира дейността на културния център изцяло със собствени средства, а през 2021 г. и 2022 г. осъществяването на програмата бе подпомогнато от Национален фонд „Култура“. За да направи своите достижения национално достояние, да ги запази във времето и да ги популяризира, тя дарява целия си архив на Държавна агенция „Архиви“.

c